Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatkę wenecką przygotowuje się w całej Europie, choć funkcjonuje pod wieloma nazwami i jej wersje mogą różnić się dodanymi składnikami. Podstawę stanowią jednak gotowane warzywa. Sałatka wenecka bardzo przypomina klasyczną sałatkę jarzynową, doskonale znaną w każdym polskim domu. Innowacją w tej przystawce stanowi dodatek pokrojonej w kostkę szynki, dzięki czemu danie jest bardziej pożywne.
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 75
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 75
Składniki
Ugotuj w mundurkach marchewkę i ziemniaki. Być może ziemniaki trzeba będzie wyjąc wcześniej, ponieważ szybciej stają się miękkie. Następnie wystudź warzywa, obierz i pokrój w kostkę. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i także posiekaj w kostkę. Poszatkowane drobno ogórki ułóż na sicie i pozwól nadmiarowi płynu spłynąć, dzięki temu w sałatce nie będzie wody i dłużej utrzyma świeżość. Na sitko wyrzuć tez zielony groszek. Szynkę również pokrój w kostkę. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce, a następnie dopraw solą i pieprzem.
W szklance wymieszaj majonez z musztardą i posiekanym koperkiem, a następnie energicznie wymieszaj widelcem. Polej sałatkę sosem, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. Wszystkie składniki sałatki możesz pokroić dzień wcześniej, a dopiero kolejnego dnia wymieszać je z sosem. W ten sposób sałatka będzie dłużej nadawała się do spożycia.