Sałatka warzywno śledziowa

Sałatka warzywno śledziowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bozka44
Pyszne wydanie klasycznej polskiej salatki warzywnej z dodatkiem sledzia z zalewy solnej.

Składniki

  • Kilka platow sledzia z zalewy solnej (uzylam 8 platow na podana ilosc skladnikow)
  • Salatka warzywna:
  • 1 duzy korzen pietruszki, cwiartka selera, 6 marchewek, 4 ziemniaki
  • 4 jajka na twardo, 1 jablko, 2 cebule, 6 ogorkow kiszonych
  • mala puszka zielonego groszku
  • majonez 500 ml, 2 lyzki oliwy
  • sol i spora ilosc pieprzu do smaku

Przygotowanie

  1. Sledzie moczymy w zimnej wodzie.

    Warzywa korzeniowe gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczke. Ogorki kiszone obieramy ze skorki i kroimy drobno, cebule takze kroimy drobniutko. Wszystkie warzywa dajemy do duzej miski, dodajemy groszek, pokrojone jabluszko i jajka na twardo.
    Przyprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez i oliwe, dokladnie mieszamy.
    Na koniec dodajemy sledzie pokrojone w cienkie paseczki (1 cm)
    i odstawiamy na noc do lodowki.

    Podajemy na lisciach salaty.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

babcitereskiciasta 11 listopada 2018
Pyszna sałatka.:)
fafiatko 11 listopada 2018
Uwielbiam taka salatke! zapachnialo swietami :)
kuchmariola63 12 listopada 2018
Lubię taką sałatkę :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kilka platow sledzia z zalewy solnej (uzylam 8 platow na podana ilosc skladnikow)
  • Salatka warzywna:
  • 1 duzy korzen pietruszki, cwiartka selera, 6 marchewek, 4 ziemniaki
  • 4 jajka na twardo, 1 jablko, 2 cebule, 6 ogorkow kiszonych
  • mala puszka zielonego groszku
  • majonez 500 ml, 2 lyzki oliwy
  • sol i spora ilosc pieprzu do smaku
Składniki