Sałatka warzywna w zalewie

Przepis dnia 2020-08-24
Sałatka warzywna w zalewie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sałatka warzywna w zalewie z oliwy, octu, cukru i soli w skład której wchodzą warzywa takie jak kapusta, papryki czerwone, papryki zielone, ogórki gruntowe, marchew i cebula.

Składniki

  • kapusta biała 2 kg
  • marchew 4 szt.
  • cebula 2 szt.
  • papryka czerwona 3 szt.
  • papryka zielona 3 szt.
  • ogórki 1,5 kg
  • Składniki do zalewy:
  • sól 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • szklanka oleju
  • szklanka octu 10%

Przygotowanie

  1. Wykonanie zalewy:

    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.

  2. Wykonanie sałatki:

    Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plasterki razem ze skórką, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji słoiki studzimy, ostudzone wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 sierpnia 2020
Super :)
Składniki
  • kapusta biała 2 kg
  • marchew 4 szt.
  • cebula 2 szt.
  • papryka czerwona 3 szt.
  • papryka zielona 3 szt.
  • ogórki 1,5 kg
  • Składniki do zalewy:
  • sól 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • szklanka oleju
  • szklanka octu 10%
Składniki