Sałatka warstwowa

Przepis dnia 2010-11-15
Sałatka warstwowa
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: listek
Szybko się robi, jest tania, smaczna i ładnie się prezentuje na stole.

Składniki

Przygotowanie

  1. W osobnych garnkach ugotować nieobrane warzywa. Każdy ze składników zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cebulką (koniecznie), olejem.

  2. W szklanym naczyniu układać warstwami warzywa: buraki, ziemniaki, ogórek, marchew.Polać majonezem.

  3. Jeśli ktoś lub , to można na buraki położyć warstwę świeżej, pokrojonej drobno cebuli a na nią położyć śledzie, dalej postępując jak wyżej. Jest to ciekawa propozycja na Wigilię.

Komentarze do przepisu (6)

Katuia 11 listopada 2010
mniam znam coś takiego ale w wersji ze śledziem . Na samym dnie kładzie się cząstki śledzia a reszta tak samo... Czytaj całość »
mniam znam coś takiego ale w wersji ze śledziem . Na samym dnie kładzie się cząstki śledzia a reszta tak samo jak tu w przepisie . Dziękuję za przypomnienie tego fantastycznego jedzonka
Konto usunięte 13 listopada 2010
Też znam ten przepis z dodanym śledziem:buraki,ziemniaki,śledź.cebulka lub zielona dymka czy szczypiorek/dla... Czytaj całość »
Też znam ten przepis z dodanym śledziem:buraki,ziemniaki,śledź.cebulka lub zielona dymka czy szczypiorek/dla koloru/,marchew,ogórek.Warstwy zresztą jak kto sobie umyśli.Na śledzia cienko majonez lub śmietana.
Annuar 15 listopada 2010
Jadłam kiedyś taką sałatkę (tylko bez ogórków), bardzo mi smakowała, z tych prostych składników wychodzi... Czytaj całość »
Jadłam kiedyś taką sałatkę (tylko bez ogórków), bardzo mi smakowała, z tych prostych składników wychodzi ciekawy smak, dzięki za przypomnienie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki