Sałatka wakacyjna z owocami sezonowymi

Sałatka wakacyjna z owocami sezonowymi
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MarBar
Pyszna lekka sałatka przywieziona z wakacji. Podana z kruchą bagietką oraz z sosem miodowo ziołowym.

Składniki

  • Rukola 2 garści
  • Roszponka 2 garści
  • Orzechy włoskie garść
  • Ser gorgonzola
  • Ser feta
  • Szynka Parmeńska
  • Pomidorki koktajlowe
  • Oliwki czarne
  • Ser parmezan
  • Kapary
  • Owoce sezonowe ( np borówki i winogrona )
  • Bagietka
  • Olej rzepakowy 10 łyżek
  • Miód 5 łyżek
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Szczypta soli
  • Papryka chili przyprawa
  • Bazylia

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos : olej rzepakowy wymieszaj z miodem. Dodaj sok z cytryny, paprykę chili, sól, 3 posiekane listki bazylii.

  2. Rukolę i Roszponke wymieszaj z sosem. Podziel na dwie porcje i połóż na talerzu. Dodaj pokrojony ser gorgonzola oraz feta. Szynkę Parmeńską pokrój w paski i dodaj.

  3. Pomidorki koktajlowe oraz oliwki pokrój w ćwiartki i dodaj. Dodaj kapary, owoce i prażone orzechy. Posyp startym parmezanem.

  4. Dodaj sosu według uznania ( Jest pyszny więc polecam dużo ;) )

    Bagietkę pokrój, posmaruj oliwą i posyp ulubiona przyprawą. Podgrzej chwilę w piekarniku.

Komentarze do przepisu (1)

smaker 06 sierpnia
Czytając opis sałatki... zrobiliśmy się głodni :) Pychota!
Składniki
  • Rukola 2 garści
  • Roszponka 2 garści
  • Orzechy włoskie garść
  • Ser gorgonzola
  • Ser feta
  • Szynka Parmeńska
  • Pomidorki koktajlowe
  • Oliwki czarne
  • Ser parmezan
  • Kapary
  • Owoce sezonowe ( np borówki i winogrona )
  • Bagietka
  • Olej rzepakowy 10 łyżek
  • Miód 5 łyżek
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Szczypta soli
  • Papryka chili przyprawa
  • Bazylia
Składniki