sałatka: szpinak z truskawkami

sałatka: szpinak z truskawkami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
oryginalny smak, najlepszy z sezonowych słodkich truskawek z odrobiną pikantnego dodatku i sosem z mango lub cytrynowo -miodowego - lekka kolacja, przekąska, dodatek do dania głównego

Składniki

Przygotowanie

  1. Szpinak myję, czasami pozbawiam ogonków.
    Truskawki myję, odcinam szypułki, kroję na mniejsze kawałki.
    Ostrą papryczkę bez pestek drobno siekam lub kroję cieniusieńkie plasterki.
    Składniki delikatni mieszam.

  2. Z bardzo dojrzałego mango wyciskam sok lub blenduję jeden gruby plater (2cm) i polewam sałatkę.
    Gotowe!
    Ten sma jest niepowtarzalny i nieziemski, polecam:)

  3. Jesli akurat nie mam mango, robię szybki sos cytrynowo-miodowy:
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    Intensywnie mieszam i gotowe! W smaku jest podobny do białego balsamico dostępnego w sklepach.

Komentarze do przepisu (9)

Nevermore 05 maja 2018
O, widzisz, to jest idealny przepis na naszego dzisiejszego grilla, do mięsiwka chyba będzie idealna :D
Wszystko... Czytaj całość »
O, widzisz, to jest idealny przepis na naszego dzisiejszego grilla, do mięsiwka chyba będzie idealna :D
Wszystko jest, tylko po truskawki muszę skoczyć, ale to 5 min. w obie strony ;)

Pysznie się zapowiada, a ja szpinak uwielbiam, trochę gorzej będzie z moją Panią, ale najwyżej zje truskawki z mango w przyprawach xD
konhambos 05 maja 2018
Pyszna, a obydwa dressingi - super!
No i wyglada pieknie!
fafiatko 05 maja 2018
swietna salatka, takie polaczenie smakow jest idealne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki