Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obecnie mamy sezon na szparagi. Bardzo lubię te białe i zielone warzywo. Szparagi, są bardzo wdzięczne do robienia różnych dań. Dzisiaj proponuję pieczoną sałatkę właśnie z zielonych szparagów, ponieważ kupiłem bardzo ładne i świeże.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1185
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 120
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 138
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1185
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 120
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 138
Składniki
Na początku zaczynamy od ugotowania lub upieczania buraka, ponieważ w tak krótkim czasie pieczenia warzyw ten burak nie będzie miękki. Musimy obgotować buraka w łupinie z dodatkiem soli. Następnie obłamujemy stwardniałe końcówki szparagów i obieramy zielone szparagi z cienkiej skórki. Cebulkę dymkę myjemy i kroimy na połówki.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Ugotowany burka również kroimy na większe kostki
To samo robimy z kulkami mozzarelli.
Blachę smarujemy oliwą i wykładamy zielone warzywa oraz pomidorki.
To samo robimy z mozzarellą i ugotowanym i pociętym burakiem, posypujemy ziołami toskańskimi. Rozgrzewamy piekarnik góra/dół do 200 st C i wkładamy przygotowane warzywa. Pieczemy około 20 minut sprawdzając czy szparagi są już miękkie.
Jak już są dobre warzywa, wyjmujemy i polewamy kremem octowym. Jako dodatek możemy podać grzanki z chleba ciemnego. Smacznego