Sałatka śledziowa z pieczarkami

Sałatka śledziowa z pieczarkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Sałatka śledziowa z pieczarkami. Tu użyłam pieczarek marynowanych, jednak smakowo nie stoi na przeszkodzie by dodać pieczarki pokrojone w plastry i podduszone na oleju. O tej sałatce mogę tylko powiedzieć, że zyskała uznanie w moim domu i wśród młodzieży. Polecam w takim razie zrobić taką!

Składniki

  • 8 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 puszka kukurydzy
  • 8-10 łyżek marynowanych pieczarek w plastrach
  • 1 czerwona cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 6 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • majonez (gęsty)
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • szczypiorek
  • Ocet
  • lub sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez 3 godziny dwukrotnie podmieniając dwukrotnie ją w tym czasie.
    Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 1,5 cm.
    Skropiłam octem i odstawiłam do lodówki na 2 godziny.

  2. Cebulę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z odsączoną kukurydzą oraz pieczarkami. Ogórki pokroiłam w plastry (jak są większe można drobniej). Wymieszałam wszystko i dodałam śledzie. Dołożyłam 3 łyżki majonezu, oprószyłam pieprzem, dosypałam soli i wymieszałam. Przełożyłam do naczynia, w którym miałam podawać na stół. Przed podaniem pokroiłam jajka w kostkę i posypałam po wierzchu. Szczypiorek pokroiłam i oprószyłam nim sałatkę.

  3. Notatki:
    * zanim wyłoży się sałatkę do miski, w której podajemy, dobre jest kilka godzin ją przetrzymać w lodówce i ponownie wymieszać
    * skropiłam śledzie dość obficie octem. Tym co za nim nie przepadają polecam sok z cytryny

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 16 grudnia 2019
Pyszotka:)
fafiatko 16 grudnia 2019
Swietny przepis!
Docherro 17 grudnia 2019
'Śledziowa panienka" masz tak fantastyczne pomysły,że nie wiadomo jaki wykorzystać na święta,super pyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 puszka kukurydzy
  • 8-10 łyżek marynowanych pieczarek w plastrach
  • 1 czerwona cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 6 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • majonez (gęsty)
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • szczypiorek
  • Ocet
  • lub sok z cytryny
Składniki