Sałatka śledziowa z pieczarkami

Sałatka śledziowa z pieczarkami
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Przepis na pyszną sałatkę śledziową z porem wypatrzyłam na blogu Beatki (http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/01/saatka-sledziowa-z-porem.html), ale nieco go zmodyfikowałam. Śledzie doskonale sprawdzają się jako główny składnik sałatek. Można je zestawić niemal ze wszystkim. Smakują nam na słono, na słodko, we wszelkiego rodzaju zalewach korzennych. Dzisiaj połączyłam je z marynowanymi pieczarkami i porem. Jest to dla mnie zdecydowanie jedno z lepszych zestawień smakowych. Polecam!

Składniki

  • śledzie solone matias 1.2 kg
  • por 1 sztuka
  • pieczarki marynowane 400g
  • cebula marynowana: https://smaker.pl/przepis-cebula-w-zalewie-olejowo-octowej,110595.html (150g)
  • jabłko 1 sztuka
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • majonez 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Dzień przed zrobieniem sałatki śledzie zalewamy wodą, w niej powinny poleżeć 24 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2 cm. Pieczarki osączamy z zalewy, kroimy na ćwiartki. Pora myjemy, kroimy w plasterki lub półplasterki, wrzucamy na sito, przelewamy wrząca wodą (będzie mniej ostry), pozostawiamy do wystudzenia. W misce łączymy śledzie, pieczarki, cebulę i wystudzonego pora. Dodajemy
    śmietanę i majonez, mieszamy całość. Teraz obieramy jabłko, ucieramy go wprost do sałatki i szybko mieszamy, aby jabłko nie zdążyło ściemnieć.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Obserwator 20 lutego 2015
Pycha. Ja dzisiaj też zrobiłem sałatkę śledziową... hehe ( moja z kuchni żydowskiej)
Pozdrawiam :)
irma 21 lutego 2015
Od razu zapisałam w książce, bardzo fajna sałatka :)
Futka 21 lutego 2015
świetna i smaczna sałatka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śledzie solone matias 1.2 kg
  • por 1 sztuka
  • pieczarki marynowane 400g
  • cebula marynowana: https://smaker.pl/przepis-cebula-w-zalewie-olejowo-octowej,110595.html (150g)
  • jabłko 1 sztuka
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • majonez 2 łyżki
Składniki