Sałatka śledziowa z jajkami

Sałatka śledziowa z jajkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sałatka dobra na każdą okazję – na rodzinne spotkania, imieniny, święta czy po prostu na kolację. Ja dodaję do niej jajka pokrojone na połówki, ale możemy je pokroić w kostkę – jak wolimy. Do tego swojski chlebek i nic więcej nie trzeba :)

Składniki

  • Śledzie - po góralsku lub wiejsku (w occie) -400 g
  • Marynowane pieczarki - mały słoiczek
  • Ogórek kiszony - 4 szt.
  • Cebula - biała lub czerwona - 1 szt.
  • Natka pietruszki - łyżka posiekanej
  • Majonez - 2 łyżki
  • Śmietana - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Jajka - ugotowane na twardo - 6-7 szt.

Przygotowanie

  1. Śledzie kroimy w grubą kostkę (powinny być w occie, ale zdarza mi się je zastąpić wymoczonymi filetami solonymi). Cebulę, marynowane pieczarki i ogórka kiszonego również kroimy w grubszą kostkę (podane ilości są przykładowe - wszystko zależy od wielkości a głównie od naszego smaku). Wszystko łączymy ze sobą, dodajemy majonez, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka kroimy na pół i przekładamy warstwowo - sałatka, jajka, sałatka.

Składniki
  • Śledzie - po góralsku lub wiejsku (w occie) -400 g
  • Marynowane pieczarki - mały słoiczek
  • Ogórek kiszony - 4 szt.
  • Cebula - biała lub czerwona - 1 szt.
  • Natka pietruszki - łyżka posiekanej
  • Majonez - 2 łyżki
  • Śmietana - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Jajka - ugotowane na twardo - 6-7 szt.
Składniki