Sałatka śledziowa z burakami

Przepis dnia 2020-02-21
Sałatka śledziowa z burakami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Jeśli brakuje pomysłów na sałatkę... oj znam to :-), proponuję śledziową sałatkę z burakami, najlepiej smakuje zrobiona dzień wcześniej . Polecam, bo jest naprawdę pyszna i szybko znika ze stołu.

Składniki

  • 250 g matiasów w oleju lub śledzi wiejskich
  • 3 średnie buraki
  • pół pęczka koperku - posiekać drobno
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • sos z połowy cytryny lub ocet jabłkowy lub winny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Śledzie w oleju wyjąć z zalewy, pokroić na średnie kawałki i skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym lub winnym. Zostawić na godzinę. Śledzie wiejskie są gotowe od razu i wystarczy je tylko pokroić.

  2. Buraki umyć, osuszyć, każdy owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około godzinę. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

  3. W misce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, koperek, doprawić solą i pieprzem. Następnie sos połączyć z burakami.
    W naczyniu docelowym wykładać warstwowo buraki i śledzie.
    Górę sałatki posypać krojonymi drobno jajkami.
    Udekorować koperkiem i gotowe.

    Życzę smacznego :-)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 lutego
Super:)
Składniki
  • 250 g matiasów w oleju lub śledzi wiejskich
  • 3 średnie buraki
  • pół pęczka koperku - posiekać drobno
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • sos z połowy cytryny lub ocet jabłkowy lub winny
  • sól i pieprz do smaku
Składniki