Sałatka śledziowa warstwowa

Sałatka śledziowa warstwowa
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Sałatka w trochę innym wydaniu, do której wykorzystałam pieczone buraki i marchewkę gotowaną. Polecam przemycać witaminy w połączeniu ze śledziami. Polecam na świątecznym stole.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe matias
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 cebuli białej
  • natka pietruszki
  • 1 burak pieczony
  • 1 marchewka gotowana
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany ukwaszonej
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję na twardo. Marchewkę wykorzystałam z gotowania bulionu warzywnego. śledzie kroję paski małe, połowę przekładam do miski, dodaję śmietanę jedną łyżkę, jabłko pokrojone, cebulę pokrojoną drobno, natkę, sól, pieprz i mieszam. W miseczce układam folię spożywczą i mocno dociskam do brzegów. Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję pokrojonego w mała kostkę buraka, można dodać też trochę jabłka, doprawiam sola, pieprzem, dodaję łyżkę śmietany. Mieszam i wykładam na marchewkę. Przykrywam folią spożywczą i dociskam. Wstawiam do lodówki na godzinę. Wyjmuję bezpośrednio na talerz, dekoruję natką pietruszki, gwiazdkami z buraka, na górze ścieram jajko ugotowane na twardo.

Składniki
  • 3 płaty śledziowe matias
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 cebuli białej
  • natka pietruszki
  • 1 burak pieczony
  • 1 marchewka gotowana
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany ukwaszonej
  • 1 jajko
Składniki