Sałatka śledziowa w sosie musztardowo-ketchupowo-majonezowym

Sałatka śledziowa w sosie musztardowo-ketchupowo-majonezowym
> 3-4 os.
> 30 min
trudne
tanie
avatar Autor: przyjaciel
Taka oto odsłona śledzia matiasa :) Polecam.

Składniki

  • 4 filety śledzia matiasa
  • 250g małych pieczarek + łyżka masła
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki konserwowej
  • 2 jaja na twardo
  • 1 mniejsza cebulka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól z rozsądkiem, większaść składników zawiera już ją w sobie
  • pieprz mielony
  • sos:
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie

  1. Filety moczymy pół godziny, osuszamy w ręczniku, potem kroimy w szersze pasy.
    Pieczarki czyścimy nie myjemy, kroimy i przesmażamy na maśle do momentu utraty soku, studzimy.
    Ogórki, paprykę, cebulę i jajka kroimy w kostkę.
    Wszystko razem mieszamy, dodajemy przyprawy, natkę i sos.

Komentarze do przepisu (3)

kuchmariola63 09 listopada
Śledź w każdej postaci jest super :)
przyjaciel 09 listopada
A to prawda :)
SprytnaChochla 12 listopada
Pycha!
Składniki
  • 4 filety śledzia matiasa
  • 250g małych pieczarek + łyżka masła
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki konserwowej
  • 2 jaja na twardo
  • 1 mniejsza cebulka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól z rozsądkiem, większaść składników zawiera już ją w sobie
  • pieprz mielony
  • sos:
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 3 łyżki majonezu
Składniki