Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Wielu z nas kocha ten dodatek w sałatkach - mowa oczywiście o śledziu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako przystawka nie tylko na świątecznym wielkanocnym czy bożonarodzeniowym stole. Będzie również świetnym i smacznym dodatkiem na różne okazje - w szczególności te zakrapiane. Łatwa, prosta z kilku ogólnodostępnych składników z pewnością zachwyci Waszych gości.

Składniki

  • 3 filety śledziowe marynowane
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 szalotki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 4-5 łyżek majonezu
  • pieprz czarny i sól

Przygotowanie


  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy. Ogórki i śledzie kroimy w kostkę. Delikatnie dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Szalotki bardzo drobno kroimy.
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą jednak uważajmy, bo ogórki jak i śledzie są już dość słone. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się połączyły.

Składniki
  • 3 filety śledziowe marynowane
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 szalotki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 4-5 łyżek majonezu
  • pieprz czarny i sól
Składniki