Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna, zwłaszcza po dokładnym schłodzeniu w lodówce. Polecam!

Składniki

  • 4 płaty śledziowe
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: pieprz, papryka ostra i słodka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Filety wymoczyć 2-3 godziny w wodzie, którą należy kilka razy zmieniać.
    Następnie pokroić je na kawałki i skropić sokiem z cytryny.

  2. Cebulę j jabłka pokroić w kostkę. Poddusić je na oleju. Dodać koncentrat i szklankę wody. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Ogórki pokroić w kostkę.

  3. Układać następujące warstwy w odpowiednim naczyniu: ogórki, śledzie, sos. Ostatnią warstwą powinny być ogórki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Komentarze do przepisu (5)

bryssska 22 marca 2018
Fajna propozycja ;-)
kucharka-amatorka 22 marca 2018
Dziękuję. Za chwilę będzie następna.
bryssska 22 marca 2018
;-0
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 płaty śledziowe
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: pieprz, papryka ostra i słodka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki