Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś prostą i pyszną sałatkę, w sam raz dla entuzjastów tuńczyka oraz osób na diecie bezglutenowej. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka (np. czerwona)
  • 1 por
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na wrzątek sypiemy półtorej łyżeczki soli, wkładamy woreczki z ryżem na wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 16 minut. Następnie ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia.

    Paprykę kroimy w kosteczkę.

    Pora kroimy drobno.

    Gdy ryż już wystygnie to wrzucamy odsączoną kukurydzę, odsączony groszek, pokrojoną paprykę i por i mieszamy.

    Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, mieszamy.

    Następnie dodajemy kilka łyżek majonezu. Mieszamy.

    Na końcu sól i pieprz (nie żałujmy sobie, by sałatka nie była zbyt mdła). Mieszamy i przekładamy do ładnej miski i do lodówki. Ta sałatka najsmaczniejsza jest schłodzona i dobrze, gdy się kilka godzin przechłodzi w lodówce.

    I to wszystko. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 06 kwietnia 2019
Ja dopiero przed śniadaniem, po Nocnym Maratonie Horrorów w kinie, a tu takie pyszności z tuńczykiem ;) Super... Czytaj całość »
Ja dopiero przed śniadaniem, po Nocnym Maratonie Horrorów w kinie, a tu takie pyszności z tuńczykiem ;) Super sałatka, pycha, mniami :D
Kawa-z-mlekiem 06 kwietnia 2019
Oooo to teraz koniecznie dobre śniadanko i do spania :-) pozdrawiam serdecznie :-)
Nevermore 06 kwietnia 2019
Dziś szkoda czasu na sen, bo piękna pogoda się zapowiada, a popołudniu grill na działce :D Wyspać zawsze się... Czytaj całość »
Dziś szkoda czasu na sen, bo piękna pogoda się zapowiada, a popołudniu grill na działce :D Wyspać zawsze się zdążymy, wcześniej czy później ;)
pozdrawiam z ciepłego Południa :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka (np. czerwona)
  • 1 por
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz
Składniki