Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa sałatki raz-dwa pochodzi od jej szybkiego wykonania. Potrzebujesz kilku prostych składników, aby zaserwować pyszną surówkę do obiadu. Sukces smaku drzemie w odpowiednio doprawionym sosie. Chrupiąca sałatka dobrze komponuje się z różnymi daniami głównymi, od ryb po kurczaka i wołowinę.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 428
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12377
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 428
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12377
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 83
Składniki
Oderwij z kapusty zewnętrzne liście i drobno posiekaj. Umieść w misce, posól, wymieszaj i odstaw na 15 minut, by zmiękła. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty. Kukurydzę odsącz na sicie. Ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej i także odsącz z powstałego soku. Natkę pietruszki drobno poszatkuj. Umieść wszystkie składniki sałatki w misce.
Jeśli preferujesz kremowe sosy, użyj majonezu do wykonania dressingu. W wersji lżejszej sięgnij po jogurt, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Umieść majonez w miseczce, dodaj cukier lub miód, ocet, musztardę oraz świeżo mielony czarny pieprz. Energicznie wymieszaj, by otrzymać emulsyjny sos. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut i podawaj. Surówkę raz-dwa możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub słoiku do 3 dni.