Sałatka owocowa z ryżem

Sałatka owocowa z ryżem
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Annuar
Szybki w wykonaniu i niedrogi wariant sałatki owocowej. Walorami odżywczymi nie dorównuje oczywiście sałatce z samych owoców, ale posiada równie orzeźwiający smak, w dodatku jest sycąca. A to, że nie potrzebuje wielu owoców może być zaletą ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować. Do jeszcze ciepłego (!) ryżu dodać cukier waniliowy, aromat, rodzynki oraz sporą część soku z brzoskwiń i ananasów. Wymieszać.

  2. Gdy ryż wchłonie sok, a rodzynki napęcznieją, dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ananasy oraz wiórki kokosowe. Wymieszać. W zależności od tego czy wolimy mniej czy bardziej wilgotną sałatkę można dodać pozostałą część soku z owoców (ja zużywam cały sok z brzoskwiń i owoców – sałatka jest wtedy orzeźwiająca i bardziej owocowa).

Komentarze do przepisu (3)

wiola1100 09 marca 2010
ale fajny pomysł muszę koniecznie wypróbować naprzykład na lekką kolacyjkę
Konto usunięte 09 marca 2010
Ryż wcale nie jest taki bezwartościowy, ma sporo jak na zboże białka :) ta sałatka brzmi pysznie :)
Magda69 12 listopada 2010
Bardzo dobra, orzeźwiająca sałatka. Ma oryginalny smak. W sam raz na deser.
Składniki
Składniki