Sałatka meksykańska z ryżem

Przepis dnia 2012-02-11
Sałatka meksykańska z ryżem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Wieloskładnikowa, kolorowa sałatka z kuchni meksykańskiej doprawiona odrobiną tabasco, które nada jej pikanterii.

Składniki

  • pół szklanki ryżu
  • 1 papryka czerwona
  • puszka czerwonej fasolki
  • pół puszki kukurydzy
  • pół szklanki mrożonego groszku (lub pół puszki groszku konserwowego)
  • mała czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • przyprawy: sól, pieprz, tabasco, oregano
  • kilka łyżek majonezu

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę, groszek mrożony gotujemy kilka minut, osączamy i studzimy. Fasolkę i kukurydzę osączamy, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tabasco. Schładzamy przed podaniem.

Komentarze do przepisu (9)

ik-a 10 lutego 2012
Sałatka już w ulubionych. Tylko tak się zastanawiam, jak na seromaniaczkę przystało, można by dodać trochę... Czytaj całość »
Sałatka już w ulubionych. Tylko tak się zastanawiam, jak na seromaniaczkę przystało, można by dodać trochę sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę?
patusia5 10 lutego 2012
Każdy może dodać to co lubi. Można dodać jakiś ostrzejszy ser, np. salami. Pozdrawiam!
Konto usunięte 11 lutego 2012
Pycha do wypróbowania
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pół szklanki ryżu
  • 1 papryka czerwona
  • puszka czerwonej fasolki
  • pół puszki kukurydzy
  • pół szklanki mrożonego groszku (lub pół puszki groszku konserwowego)
  • mała czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • przyprawy: sól, pieprz, tabasco, oregano
  • kilka łyżek majonezu
Składniki