Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkich sałatek z wykorzystaniem dobrodziejstw wiosny nigdy dosyć. Rzodkiewki jeszcze są na straganach a pomidory coraz smaczniejsze. Dodałyśmy do nich kukurydzę i wspaniały sos i wyszło nam pyszne danie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 89
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 89
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Pomidory i rzodkiewki myjemy a następnie kroimy. Rzodkiewki w bardzo cienkie talarki a pomidory w kostkę, po czym wrzucamy je do średniej wielkości miski. Otwieramy puszkę kukurydzy i po odsączeniu z płynu ziarna także wrzucamy do miski.
W tym miejscu wkracza dymka – łagodna, ale wyrazista, która została pokrojona w bardzo drobną kostkę, a następnie wmieszana do już gotowych składników.
Sos jest równie prosty – należy posiekać natkę i zmieszać ją z oliwą i sokiem z cytryny. Obficie posolić i dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku. Jeśli wolicie bardziej pikantne smaki, proszę pieprzu nie żałować i dać go naprawdę sporo.
Składniki w misce mieszamy z gotowym sosem i sałatka jest już właściwie nieomal gotowa. Można ją jeść od razu, lub pozwolić smakom „przegryźć się” przez kilka godzin w lodówce. Tuż przed podaniem posypujemy ją świeżo utartym twardym serem dojrzewającym. Smakuje tak jak wygląda – doskonale!