Sałatka makaronowa z włoską kapustą

Sałatka makaronowa z włoską kapustą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Świeża, zielona sałatka pachnąca włoskimi ziołami - idealna na śwniadanie w gorący dzień

Składniki

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Powiniem być grubszy - typu kokardki. Ja używałam zielonego - szpinakowego makaronu i w sałatce wyglądał pięknie.

    Kapustę kroimy na paseczki szerokości niecałego centymetra. Cebulę troimy w piórka. Mieszamy, zalewany wrzątkiem i sparzamy przez około 2-3 minuty.

    Odcedzoną kapustę z cebulą mieszamy z wystudzonym makaronem.

    Sos:
    Do jogurtu dodajemy poszatkowane świeże zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sporo pieprzu.

    Sałatkę zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Jeśli będzie taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy udekorowaną podsmażona szynką lub doczkiem i świeżymi ziołami.

    Najlepiej smakuje mocno schłodzona

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 17 czerwca 2019
Smaczna :-)
babcitereskiciasta 18 czerwca 2019
Ekstra sałatka.:)
Składniki
Składniki