Sałatka makaronowa z tuńczykiem i piklami warzywnymi

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i piklami warzywnymi
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na prostą i szybką sałatkę, wystarczy ugotować makaron i dodać do niej niewiele składników. Najważniejszym bohaterem sałatki jest słoiczek pikli warzywnych firmy Rolnik - taka mieszanka mini ogóreczków konserwowych, mini kukurydzek i cebulek perłowych, to wszystko fajnie tworzy smak sałatki, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 250 g makaronu (np. kolanka)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek pikli warzywnych
  • 1 słoik majonezu 400 ml
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostudzenia.

    Ostudzony makaron wrzucamy do większej miski. Dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, odsączoną kukurydzę, oraz tuńczyka.

    Pikle odcedzamy z zalewy i kroimy drobno, następnie wrzucamy do miski. Mieszamy.

    Dodajemy majonez, którego nie żałujmy sobie, początkowo będzie się go wydawać dużo, ale po schłodzeniu może się okazać, że sałatka będzie zbyt sucha - makaron wciąga całą wilgoć z sałatki, dlatego majonezu nie może być za mało. Można ewentualnie dodaj jogurtu czy śmietany.

    Mieszamy, sól, pieprz do smaku i gotowe.

    Można jeść od razu, a można też najpierw schłodzić w lodówce.

    Smacznego :-)

Składniki
  • 250 g makaronu (np. kolanka)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek pikli warzywnych
  • 1 słoik majonezu 400 ml
  • sól, pieprz
Składniki