Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto moje najnowsze odkrycie - sałatka kanonika wygrzebana ze starego notesu zrobiła furorę na moim świątecznym stole i przeczuwam, że zagości u nas jeszcze nie raz. To bardzo ciekawe połączenie nieoczywistych smaków, które z powodzeniem może konkurować z takimi klasykami, jak chociażby sałatka jarzynowa czy sałatka gyros. Zróbcie, a nie pożałujecie.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 543
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 280
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 543
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 280
Składniki
Ugotuj ryż według zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu saszetki, ryż zwiększa swoją objętość z 100 do około 300 g. Ugotowany ryż umieść w miseczce i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Paluszki krabowe najlepiej jeśli będą niemrożone. Z każdego paluszka krabowego zdejmij folię i pokrój je na mniejsze kawałki. Zostaw jednego lub dwa paluszki do dekoracji. Następnie obierz ogórki i pokrój w drobną kostkę. W razie potrzeby usuń wodniste gniazda nasienne. Czerwoną cebulę posiekaj drobno, a kukurydzę odsącz z zalewy.
W dużej misce wymieszaj razem ryż, paluszki krabowe, kukurydzę, ogórki i cebulę. Dodaj ulubiony majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i 2-3 łyżki przyprawy curry. Wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników. Po wstępnej degustacji zdecyduj czy dodać więcej przypraw, ale pamiętaj by nie przesadzić z ich ilością.
Jeśli chcesz w ciekawy sposób podać sałatkę, umieść ją w kieliszku do wina, mocno ściskając. Przykryj kieliszek talerzem i odwróć do góry nogami, tak by sałatka powoli wysuwała się ze szkła. Wówczas uzyskać sałatkę w kształcie kopułki. Na samej górze umieść cienkie plasterki paluszka krabowego w celu dekoracji.