Sałatka kalafiorowa z rzodkiewką

Sałatka kalafiorowa z rzodkiewką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Proste połączenia są najlepsze i tak jest w tym przypadku. Sałatka, która doskonale sprawdza się w sezonie grillowym, możemy ją również podać do obiadu czy na przyjęcie rodzinne. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Smaczne bo domowe.

Składniki

  • kalafior 1 sztuka
  • por 1 sztuka (średniej wielkości)
  • rzodkiewka 5 sztuk
  • majonez 3 łyżki
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy ewentualne zabrudzenia, liście i twardą część łodygi. Do garnka (takiego, w którym zmieści się cały kalafior) wlewamy wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości naszego garnka.
    Wodę solimy (1 łyżka), doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej wody wrzucamy kalafiora, gotujemy 10 minut. Powinien być lekko twardawy po ugotowaniu. Ugotowanego kalafiora studzimy i dzielimy na małe różyczki.

    Pora myjemy, kroimy w półplasterki, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Rzodkiewkę ścieramy
    ma tarce o grubych oczkach.

    W misce łączymy wystudzonego pora, startą rzodkiewkę i majonez. Sałatkę doprawiamy pieprzem. Teraz dopiero dodajemy różyczki kalafiora i całość delikatnie mieszamy.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 23 maja
Sałatkę z kalafiora uwielbiam. W tej wersji jeszcze nie próbowałem. Musi pysznie smakować, rzodkiewka nadaje... Czytaj całość »
Sałatkę z kalafiora uwielbiam. W tej wersji jeszcze nie próbowałem. Musi pysznie smakować, rzodkiewka nadaje pikantności <3
Maudie 23 maja
Prosta i pyszna:)
fafiatko 24 maja
Świetny i pomysłowy przepis, szkoda ze dopiero teraz popatrzyłam na przepis, bo już zrobiłam na jutro... Czytaj całość »
Świetny i pomysłowy przepis, szkoda ze dopiero teraz popatrzyłam na przepis, bo już zrobiłam na jutro kalafiora z wody:(
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kalafior 1 sztuka
  • por 1 sztuka (średniej wielkości)
  • rzodkiewka 5 sztuk
  • majonez 3 łyżki
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • pieprz czarny mielony
Składniki