Sałatka kalafiorowa z indykiem

Sałatka kalafiorowa z indykiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Sałatka jest zdrowa i szybko się ją robi, a do tego świetnie smakuje. Sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub lekka kolacja.

Składniki

  • kalafior 1 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • pierś z indyka (wędzona lub pieczona) 300 g
  • czosnek 2 ząbki
  • koperek mała wiązka
  • majonez 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Kalafior podzielić na mniejsze części i wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotować nie dłużej niż 5 minut. W międzyczasie dodać sok z cytryny.
    Kalafior od razu po ugotowaniu wyjąć z wody i wystudzić, wtedy będzie lekko chrupiący.
    Wystudzony kalafior podzielić na mniejsze kawałeczki.

  2. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w małe słupki.
    Indyka również pokroić w niezbyt duże słupki.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i oprószyć solą.
    Koperek drobno posiekać.

  3. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań. U mnie jest go umiarkowana ilość. Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeśli dodamy zamiast majonezu część jogurtu greckiego.

  4. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
    Sałatkę podawać od razu po zrobieniu, gdyż zawiera czosnek i dłużej przechowywana może zmienić nieco smak.

Składniki
  • kalafior 1 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • pierś z indyka (wędzona lub pieczona) 300 g
  • czosnek 2 ząbki
  • koperek mała wiązka
  • majonez 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Składniki