Sałatka kalafiorowa

Sałatka kalafiorowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Zdrowa, bezglutenowa, pełna smaku i bardzo prosta do przygotowania sałatka kalafiorowa, którą podawać można zarówno jako przekąskę wraz z ulubionym pieczywem lub też dodatek do dania obiadowego.

Składniki

  • kalafior
  • 2 duże jajka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki selera naciowego
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • garść drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Kalafior oczyścić z liści, podzielić na małe różyczki i opłukać w zimnej wodzie.
    W większym garnku zagotować wodę, doprawić solą do smaku i wrzucić różyczki kalafiora.
    Gotować do miękkości, ale uważać, by nie rozgotował się.
    Ugotowanego odsączyć na durszlaku i pozostawić do ostygnięcia.

  2. Do małego garnka włożyć 2 duże jajka, zalać wodą, doprawić solą do smaku i ugotować na twardo. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę.
    W międzyczasie 1 dużą cebulę pokroić w kostkę.
    Seler naciowy pokroić drobno w ilości 1/2 szklanki (lub więcej).
    Drobno posiekać garść świeżego szczypiorku.

  3. Do miseczki dodać 2/3 szklanki majonezu, 1 łyżkę musztardy Dijon, 1 łyżka octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego.
    Wymieszać na gładką i jednolita masę.

  4. Do dużej miski wrzucić ostudzone ugotowane różyczki kalafiora, pokrojone w kostkę 2 duże jajka, cebulę oraz seler naciowy.
    Wymieszać ze sobą, następnie polać wcześniej przygotowanym dressingiem majonezowo - musztardowym i także dokładnie wymieszać.

  5. Tak przygotowaną sałatkę równomiernie posypać garścią drobno posiekanego szczypiorku, a także opcjonalnie odrobiną mielonej czerwonej papryki.

    Podawać wraz ze swoim ulubionym świeżym i chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do dania obiadowego.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 16 listopada 2020
Pycha :) Widzę, że kalafior ostanio na topie i to lubię :D
KulinarnaChwila 17 listopada 2020
Super :)
Składniki
  • kalafior
  • 2 duże jajka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki selera naciowego
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • garść drobno posiekanego szczypiorku
Składniki