Sałatka jarzynowa "Bratki"

Sałatka jarzynowa Bratki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z ugotowanych warzyw z dodatkiem majonezu.

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo - 5 szt.
  • ugotowana marchewka - 1 szt.
  • mały por - 1 szt.
  • ugotowana pietruszka - 1 szt.
  • mała puszka kukurydzy - 1 szt.
  • mała puszka fasolki flażoletki - 1 szt.
  • majonez - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • Dekoracja:
  • kilka plasterków ugotowanej marchewki
  • kilka plasterków ugotowanego buraka
  • kilka plasterków rzodkiewki
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 4 jajka siekamy.

  2. Warzywa siekamy lub ścieramy na tarce.

  3. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy.

  4. Warzywa oraz jajka łączymy, dodajemy fasolkę i kukurydzę. Mieszamy z majonezem.

  5. Doprawiamy i wstawiamy na 1,5 godziny do lodówki.

  6. Z plastrów marchwi, buraka i rzodkiewki wycinamy płatki "bratków".

  7. 1 jajko ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę. Układamy płatki "bratków". Ozdabiamy natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 20 lutego
Bardzo ciekawa sałatka. Jak zwykle w Pani wykonaniu :-)
KulinarnaChwila 22 lutego
Pyszotka:)
Slicznie wyglada, pycha!
Składniki
  • jajka ugotowane na twardo - 5 szt.
  • ugotowana marchewka - 1 szt.
  • mały por - 1 szt.
  • ugotowana pietruszka - 1 szt.
  • mała puszka kukurydzy - 1 szt.
  • mała puszka fasolki flażoletki - 1 szt.
  • majonez - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • Dekoracja:
  • kilka plasterków ugotowanej marchewki
  • kilka plasterków ugotowanego buraka
  • kilka plasterków rzodkiewki
  • natka pietruszki
Składniki