Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Świetnie smakuje samodzielnie, ale również sprawdza się podana do mięsa np. na świątecznym stole, gdy świeże warzywa już nie mają smaku, a kolorowa, smaczna sałatka jarzynowa zawsze się sprawdza.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

  2. Warzywa ugotować w lekko osolonej wodzie (około 20 minut). Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, najlepiej w międzyczasie sprawdzać widelcem, powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Po ugotowaniu zlać wodę, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Groszek i kukurydzę odsączyć.

  4. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać na sitku wrzątkiem. Cebulę dodawać tylko wtedy, gdy sałatka będzie w tym samym dniu zjedzona, inaczej sałatka może skwaśnieć.

  5. Ogórki spróbować, jeśli mają grubą skórę obrać je i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.

  6. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku pieprzem i solą. Ilość majonezu i jogurtu dostosować do swoich upodobań, najlepiej dodawać je stopniowo po łyżce, wtedy łatwiej wyczuć odpowiadającą nam konsystencję sałatki.

Składniki