Sałatka jajeczno-warzywna

Sałatka jajeczno-warzywna
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Polecam lekką, ale pożywną sałatkę. Przygotowanie nie zajmie więcej niż piętnaście minut.

Składniki

  • 4 ugotowane jajka
  • 1 brokuł
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka liści sałaty
  • sos czosnkowy:
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Brokuł podzielić na cząstki i obgotować około 5 minut w osolonej wodzie. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Talerz, na którym będziemy serwować danie, wyłożyć umytymi i porwanymi liśćmi sałaty. Następnie dekoracyjnie ułożyć brokuł, natkę pietruszki, jajka i pokrojony ogórek. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
    Przygotować sos. Jego składniki wymieszać ze sobą. Czosnek oczywiście trzeba przepuścić przez praskę. Na koniec sałatkę polać sosem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (4)

BEATA1978 31 maja 2020
Świetna. Robię bardzo podobną, dodaję jeszcze tylko kalafiora :)
kucharka-amatorka 31 maja 2020
Dzięki za komentarz.
fafiatko 01 czerwca 2020
Pysznosci! nie probowalam jeszcze z ogorkiem, wiec najwyzsza pora.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 ugotowane jajka
  • 1 brokuł
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka liści sałaty
  • sos czosnkowy:
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Składniki