Sałatka jajeczna ze śledziem

Sałatka jajeczna ze śledziem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Smaczna sałatka z dodatkiem śledzi. Sprawdzi się na co dzień, ale również na święta, czy imprezę. Myślę, że wielbicielom śledzi posmakuje. Wystarczy kilka podstawowych składników i możemy cieszyć się pyszną sałatką. Zbliżają się święta, być może zagości ona na Waszym świątecznym stole. Warto zrobić już teraz i sprawdzić ten smak. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki

  • 5 jajek
  • 4 filety śledziowe a'la matjas
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól jeśli trzeba

Przygotowanie

  1. Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Pół na pół.
    Miałam śledzie w oleju więc liczyłam tylko 1,5 godziny.
    Jeśli śledzie są bardzo słone, to trzeba je moczyć kilka godzin.
    Dobrze jest wymienić wodę przynajmniej dwa razy.

    Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Śledzie, ogórka,
    cebulę również pokroić w kostkę.
    Wszystko przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, majonez i śmietanę.
    Przyprawić pieprzem.

  2. Wymieszać. Jeśli trzeba to posolić. To zależy od śledzi.
    Najlepiej sprawdzić i przyprawić według swojego gustu.

    Gotową sałatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, żeby składniki się przegryzły.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 03 grudnia 2021
Pyszotka:)
Składniki
  • 5 jajek
  • 4 filety śledziowe a'la matjas
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól jeśli trzeba
Składniki