Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle delikatna sałatka. Można do niej użyć gotowych pieczarek w zalewie, ale ugotowane domowym sposobem są o niebo delikatniejsze i dużo tańsze. Wędzone brzuszki łososia to również fajny produkt, są delikatne o kremowej konsystencji. Choć ich cena i warstwa tłuszczu, którą trzeba odrzucić trochę odstrasza, to jednak polecam ich zakup np. na Wielkanocne Święta, choćby po to by cieszyć podniebienie taką sałatką :)
garnek do gotowania, salaterka, nóż
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 265
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 466
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 120
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2192
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 265
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 466
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 120
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2192
Składniki
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić pieczarki i gotować 5 minut. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do wystudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać na sitku wrzątkiem, następnie zimną wodą i odsączyć.
Jajka obrać ze skorupek ( jedno zostawić do dekoracji ) pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić pieczarki.
Łososia oddzielić od skóry i tłuszczu, rozdrobnić na kawałki.
W głębokiej misce wymieszać składniki: jajka, pieczarki, łososia (zostawić trochę do dekoracji ) cebulę, odsączony z zalewy groszek i majonez. Skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny i doprawić pieprzem. Jeżeli łosoś jest dość słony to nie należy dosalać sałatki.
Na dno salaterki ułożyć sporą warstwę roszponki, na nią wyłożyć sałatkę. Udekorować resztą roszponki, jajkiem, łososiem, pieczarką oraz piórkami cebuli.