Sałatka gyrosowa z prażoną ciecierzycą

Sałatka gyrosowa z prażoną ciecierzycą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sałatka z przyprawą gyros, ale bez kurczaka. Za to z chrupiącą, prażoną cieciorką. Kolorowa, zdrowa i przepyszna.

Składniki

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Olej - 1łyżka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Sałata zielona - 6 liści
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Rzodkiewki - 5szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula czerwona - 1 szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny (najlepiej grecki) - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę z puszki odcedzamy, mieszamy z olejem i łyżeczką przyprawy gyros. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Ciecierzyca powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku.

  2. W tym czasie mieszamy składniki na sos, aby się przegryzły.

    Warzywa kroimy i mieszamy. Polewamy sosem. Na końcu posypujemy chrupką ciecierzycą.

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 05 kwietnia
Fajny pomysł :)
Składniki
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Olej - 1łyżka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Sałata zielona - 6 liści
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Rzodkiewki - 5szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula czerwona - 1 szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny (najlepiej grecki) - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
Składniki