Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Utarło się, że sałatkę gyros należy ułożyć warstwowo. My dzisiaj zrobimy prostą wersję, która może nawet jest smaczniejsza, na pewno równie pięknie prezentuje się na półmisku. Warzywa są przemieszane i połączone smakami. Do tego rewelacyjny sos czosnkowy i kurczak w aromatycznych przyprawach. Góra 30 minut pracy, a efekt rewelacyjny.
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 115
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11057
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 115
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11057
Składniki
Najpierw smażymy pierś z kurczaka. Kroimy ją w paski i wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko rumienimy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gyrosem. Wykładamy usmażoną pierś razem z wytworzonym sosem na talerz do wystudzenia.
Na dużym talerzu rozkładamy porwaną na cząstki lub pokrojoną sałatę lodową, na niej kładziemy rukolę. Potem odsączoną z zalewy kukurydzę, cebulę pokrojoną w piórka, ogórka pokrojonego w półplasterki oraz pomidorki koktajlowe, które możemy poprzekrawać na pół. Wszystko dodajemy do sałaty i mieszamy, lekko solimy. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka razem z sosem ze smażenia. Mieszamy majonez z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz do smaku. Przekładamy sos do woreczka. Odcinamy jeden narożnik w woreczku i polewamy sosem sałatkę. Kolorowa sałatka gyros gotowa!