Sałatka gyros

Sałatka gyros
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anika1
Sałatka gyros pewno niewiele ma wspólnego z oryginalnym gyrosem, ale pod taka nazwą występują sałatki tego typu. Ale nie nazwa w tym wszystkim jest najważniejsza, lecz smak tej sałatki, która smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 dość duże ogórki konserwowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • pól ogórka wężowego ( opcjonalnie. Jeśli go dodamy nie solimy warzyw wcześniej, tylko przed samym podaniem, żeby ogórek nie puśc
  • 6 - 8 pomidorków koktajlowych( podobnie jak z ogórkiem - jeśli do spożycia od razu - dodajemy, jeśli do przetrzymywania - pomido
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • 3 łyżki sosu kebab
  • 2 - 3 łyżki przyprawy gyros
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia mięsa

Przygotowanie

  1. Liście kapusty myjemy, osuszamy, odkrawamy grubsze białe części i kroimy na dość drobno

    Do kapusty dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, osączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki: konserwowe i ogórka świeżego. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw. 5 pomidorków koktajlowych kroimy na ćwiartki i dodajemy do reszty

    Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i obtaczamy w przyprawie do gyrosa. Smażymy na oleju, aż kurczak nabierze złocistego koloru

  2. Przygotowujemy sos do sałatki: majonez mieszamy z sosem kebab

    warzywa delikatnie solimy i doprawiamy lekko pieprzem. Do warzyw dodajemy kurczaka oraz sos. Wszystko razem mieszamy

    Przystrajamy resztą pomidorków i wiórkami cebuli. Sałatkę możemy też podać nie mieszając jej z sosem i mięsem. Wymieszane warzywa można polać sosem, posypać mięsem i znów polać resztą sosu. Wykładać na talerzyki lub do salaterek za pomocą specjalnej łyżki do sałatek. Dawniej podawałam ją właśnie w takiej wersji, ostatnio zaś coraz częściej w wersji całkowicie wymieszanej

Składniki
  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 dość duże ogórki konserwowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • pól ogórka wężowego ( opcjonalnie. Jeśli go dodamy nie solimy warzyw wcześniej, tylko przed samym podaniem, żeby ogórek nie puśc
  • 6 - 8 pomidorków koktajlowych( podobnie jak z ogórkiem - jeśli do spożycia od razu - dodajemy, jeśli do przetrzymywania - pomido
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • 3 łyżki sosu kebab
  • 2 - 3 łyżki przyprawy gyros
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia mięsa
Składniki