Sałatka fit z jajkiem i szynką lekka i orzeźwiająca.

Sałatka fit z jajkiem i szynką lekka i orzeźwiająca.
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam niebywale smaczną sałatkę, orzeźwiająca i bardzo lekka, a do tego chrupiące tosty z oliwą,czosnkiem i serem. Smacznego !!!

Składniki

  • Kapusta pekińska 1/2 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Ogórek długi szklarniowy 1/2 szt.
  • Pomidor 1 szt.
  • Cebula 1/2 szt.
  • Ser żółty 50 g.
  • Szynka 50 g.
  • Jajka 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 50 ml.
  • Musztarda 2 łyżeczki do herbaty.
  • Jogurt grecki 200 ml.
  • Czosnek granulowany 1/2 łyżeczki do herbaty.
  • Zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki do herbaty.
  • Koper 1/2 pęczka.
  • Sok z cytryny 30 ml.
  • Miód 2 łyżeczki do herbaty.
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy i kroimy na drobno, ser i szynkę kroimy w cienkie słupki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, jedno jajko kroimy w drobną kostkę a drugie na ćwiartki. Sosy mamy już gotowe patrz 2 etap. Część sera, szynki, papryki, ogórka i jajka ćwiartki odstawiamy do dekoracji. Resztę warzyw, sera, szynki i jajka wrzucamy do dużej miski i wraz z sosem winegret mieszamy, dodajemy odrobinę sosu jogurtowego i mieszamy.
    Wymieszaną sałatkę przekładamy do czystego naczynia i posypujemy z wierzchu resztą odstawionych produktów, na koniec polewamy obficie resztą sosu jogurtowego i posypujemy papryką czerwoną. Sałatkę podajemy z chrupiącym pieczywem polanym oliwą z czosnkiem i posypanym serem zapieczonym w piekarniku.
    Gotowe !!!

  2. Przygotowanie sosów.

    Sos jogurtowy czosnkowo ziołowy - do jogurtu dodajemy posiekany koperek, czosnek granulowany, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Następnie należy wszystko dokładnie wymieszać i sos may gotowy. Część ziół prowansalskich i czosnek dodajemy do winegret dlatego należy część odłożyć.

    Sos winegret - do słoiczka wlewamy oliwę, czosnek granulowany, miód, sól, pieprz, zioła prowansalskie, musztardę, sok z cytryny.
    Zakręcamy i mocno wstrząsamy aby dokładnie wymieszać. Sos mamy gotowy !!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 listopada
Pyszotka:)
Składniki
  • Kapusta pekińska 1/2 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Ogórek długi szklarniowy 1/2 szt.
  • Pomidor 1 szt.
  • Cebula 1/2 szt.
  • Ser żółty 50 g.
  • Szynka 50 g.
  • Jajka 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 50 ml.
  • Musztarda 2 łyżeczki do herbaty.
  • Jogurt grecki 200 ml.
  • Czosnek granulowany 1/2 łyżeczki do herbaty.
  • Zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki do herbaty.
  • Koper 1/2 pęczka.
  • Sok z cytryny 30 ml.
  • Miód 2 łyżeczki do herbaty.
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku.
Składniki