Warzywa myjemy i kroimy na drobno, ser i szynkę kroimy w cienkie słupki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, jedno jajko kroimy w drobną kostkę a drugie na ćwiartki. Sosy mamy już gotowe patrz 2 etap. Część sera, szynki, papryki, ogórka i jajka ćwiartki odstawiamy do dekoracji. Resztę warzyw, sera, szynki i jajka wrzucamy do dużej miski i wraz z sosem winegret mieszamy, dodajemy odrobinę sosu jogurtowego i mieszamy.
Wymieszaną sałatkę przekładamy do czystego naczynia i posypujemy z wierzchu resztą odstawionych produktów, na koniec polewamy obficie resztą sosu jogurtowego i posypujemy papryką czerwoną. Sałatkę podajemy z chrupiącym pieczywem polanym oliwą z czosnkiem i posypanym serem zapieczonym w piekarniku.
Gotowe !!!
Przygotowanie sosów.
Sos jogurtowy czosnkowo ziołowy - do jogurtu dodajemy posiekany koperek, czosnek granulowany, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Następnie należy wszystko dokładnie wymieszać i sos may gotowy. Część ziół prowansalskich i czosnek dodajemy do winegret dlatego należy część odłożyć.
Sos winegret - do słoiczka wlewamy oliwę, czosnek granulowany, miód, sól, pieprz, zioła prowansalskie, musztardę, sok z cytryny.
Zakręcamy i mocno wstrząsamy aby dokładnie wymieszać. Sos mamy gotowy !!!
Komentarze do przepisu (1)