Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kolory kojarzy się z trójbarwną flagą Włoch, a pod względem smaku jest ukłonem wobec bogactw kulinarnych tego kraju – świeże, rozgrzane słońcem pomidory, aromatyczna bazylia i kremowa mozzarella, a to wszystko skropione najlepszą oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wyobraź sobie, że siedzisz w restauracji na wybrzeżu Amalfi i spoglądając na ocean, zajadasz tę pyszną sałatkę. Przepis pochodzi z wyspy Capri, stąd nazwa przystawki. Caprese jest naprawdę prosta i przygotujesz ją w kilka chwil. Delektowanie się jej świeżym, nasyconym smakiem może trwać zdecydowanie dłużej.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1470
Polecam.
Odsłon: 253
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 66
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 260
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1470
Polecam.
Odsłon: 253
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 66
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 260
Składniki
Do klasycznej sałatki Caprese używa się dużych pomidorów, które kroi się w plastry i przekłada plastrami mozzarelli. W tym wypadku używamy pomidorków koktajlowych, które z reguły są słodsze, oddają mniej soku, więc genialnie sprawdzą się w tej sałatce.
Umyj i pokrój pomidory na połówki. Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój na kawałki podobne wielkości połówek pomidorów. Jeśli jesteś weganinem, zamień ser na awokado. Udekoruj sałatkę listkami bazylii – wybierz małe, zgrabne listki lub porwij/pokrój te większe. Posyp całość solą i pieprzem, a następnie skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podawaj od razu.
Sałatka świetnie smakuje z maślaną grzanką z bagietki lub świeżym, chrupiącym pieczywem.