Sałatka buraczkowa do obiadu

Sałatka buraczkowa do obiadu
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Sałatka z gotowanych /lub pieczonych/ buraczków z jabłkiem, cebulą oraz olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Doskonała do mielonych, schabowych czy drobiu:)

Składniki

  • buraki czerwone 3 szt
  • jabłko duże 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Czerwone buraki /najlepiej podobnej wielkości/ gotujemy w wodzie lub pieczemy w piekarniku. Gdy będą miękkie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę /możemy tez zetrzeć na tarce jarzynowej ale fajnie jak jest co chrupać w sałatce:)/. Cebulę czerwoną drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy olej oraz sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na 30 min. do przegryzienia się smaków.

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 16 listopada 2020
Pyszny pomysł na buraczki:)
KulinarnaChwila 17 listopada 2020
Super :)
fafiatko 17 listopada 2020
Pysznosci! bede musiala zrobic w domu.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • buraki czerwone 3 szt
  • jabłko duże 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki