Sałatka buraczana z ananasem

Sałatka buraczana z ananasem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Burak zawiera kwas foliowy, mangan, miedź, żelazo, potas, błonnik i magnez. Jest również bogaty w przeciwutleniacze, oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Może stanowić dodatek do sałatek, surówek lub zup. W tym przepisie używam świeżych czerwonych buraków, chociaż jeśli nie mamy czasu, możemy użyć ugotowanych buraków, kupionych w sklepie.

Składniki

  • buraki - 3 szt.
  • ananas z puszki - 4 krążki
  • jabłko - 1 szt.
  • sok z cytryny
  • rodzynki - 2 łyżki
  • Sos:
  • majonez - 2 łyżki
  • śmietana - 2 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
  • estragon - 1/2 łyżeczki
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

  2. Umyte rodzynki namaczamy w zimnej wodzie.

  3. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy, kroimy w słupki. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, jabłko obieramy, kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny.

  4. Składniki sałatki łączymy, polewamy sosem i lekko schładzamy. Dekorujemy natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (5)

Dariusz-D 20 lutego
Super przepis. Dziękuję :-)
KulinarnaChwila 4 dni temu
Pyszotka:)
konhambos 4 dni temu
Bardzo fajan salatka, tylko duzo chetniej uzylabym swiezego ananasa, jego smaku nigdy nie zastapi ananas z puszki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • buraki - 3 szt.
  • ananas z puszki - 4 krążki
  • jabłko - 1 szt.
  • sok z cytryny
  • rodzynki - 2 łyżki
  • Sos:
  • majonez - 2 łyżki
  • śmietana - 2 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
  • estragon - 1/2 łyżeczki
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Składniki