Sałatka brokułowa ze słonecznikiem

Sałatka brokułowa ze słonecznikiem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Inspiracją do powstania tej sałatki był przepis zamieszczony na Smaker.pl. Wyszło smacznie, sałatka pasuje do pieczonych mięs, wędlin, ale sprawdza się również doskonale jako forma przekąski czy samodzielne danie na kolację. Polecam :)

Składniki

  • brokuły 2 sztuki po 500 g
  • jajka 2 sztuki
  • ser typu feta 120 g
  • ogórki konserwowe 3 sztuki
  • ziarna słonecznika 4 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt naturalny łyżki
  • czosnek 1 ząbek (mały)
  • sól

Przygotowanie

  1. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Do garnka wlewamy wodę (około 1.5 litra), dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wrzucamy brokuły, gotujemy 5 minut. Brokuły powinny być ugotowane al dente. Ugotowane brokuły odcedzamy i studzimy.
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ziarna słonecznika rumienimy na suchej patelni.
    W szklanej misie układamy kolejno warstwami: różyczki brokuła, jajko, rozdrobnione ogórki konserwowe, pokruszony ser feta. Tak przygotowaną sałatkę zalewamy sosem. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (10)

Maudie 13 stycznia 2018
Dla mnie pycha,bo tam gdzie brokuł - musi być smacznie:)
kasia-p 13 stycznia 2018
Uwielbiam wszystkie sałatki. Biorę przepis do wypróbowania :)
konhambos 13 stycznia 2018
pyszna salatka, skladniki idealnie sie komponuja...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • brokuły 2 sztuki po 500 g
  • jajka 2 sztuki
  • ser typu feta 120 g
  • ogórki konserwowe 3 sztuki
  • ziarna słonecznika 4 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt naturalny łyżki
  • czosnek 1 ząbek (mały)
  • sól
Składniki