Rewelacyjna sałatka z makaronem orzo szpinakiem i serem feta

Rewelacyjna sałatka z makaronem orzo szpinakiem i serem feta
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na przepyszną sałatkę makaronową ze szpinakiem. Sałatka jest bardzo sytna, przygotowana z makaronem orzo, który ma charakterystyczny kształt bo przypomina ryż. Sałatka idealnie nadaje się do podania na obiad, jako samodzielne danie, kolację lub można wziąć do pracy, a także pasuje na grilla. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 400 g makaronu orzo – może być inny drobny
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 1 duża czerwona papryka
  • ogórek sałatkowy (około 400 g)
  • cebula czerwona (około 100 g)
  • około 25-30 oliwek zielonych
  • około 25-30 oliwek czarnych
  • około 270 g sera typu feta
  • na sos:
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ½ łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

    Gdy makaron się gotuję, szpinak dokładnie płuczę i osuszam.

  2. Makaron przekładam do miski i gdy jest już zimny, to przygotowuję pozostałe składniki sałatki.
    Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w drobną kostkę i dodaję do makaronu.
    Ogórek obieram ze skórki, kroję w cienkie ćwiartki i dodaję do sałatki. Cebulę kroję w drobną kostkę, oliwki kroję w plasterki i również dodaję do sałatki.
    Osuszony szpinak rwę na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.

  3. Do oliwy dodaję sok z cytryny, oregano, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie mieszam.
    Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu do sałatki dodaję ser feta, który kroję na mniejsze kawałki, ale można go pokruszyć. Po dodaniu sera, sałatkę jeszcze raz delikatnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest gotowa.

    Sałatka makaronowa ze szpinakiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Składniki
  • 400 g makaronu orzo – może być inny drobny
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 1 duża czerwona papryka
  • ogórek sałatkowy (około 400 g)
  • cebula czerwona (około 100 g)
  • około 25-30 oliwek zielonych
  • około 25-30 oliwek czarnych
  • około 270 g sera typu feta
  • na sos:
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ½ łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
Składniki