Pyszna surówka z młodej kapusty do obiadu

Pyszna surówka z młodej kapusty do obiadu
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na prostą w przygotowaniu i pyszną surówkę z młodej kapusty.

Składniki

  • około 500 g młodej kapusty
  • 1 duże jabłko winne (około 300 g)
  • 3 marchewki (około 300 g)
  • na sos:
  • około 5 łyżek oliwy, oleju lnianego lub oleju do sałatek
  • około 2 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru, miodu lub ksylitolu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno kroję, oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o średnich oczkach.
    Umyte jabłko ścieram razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.

    Do oliwy dodaję sok z cytryny, kminek, cukier, doprawiam solą pieprzem i dokładnie mieszam.

    Sosem polewam surówkę i dokładnie mieszam, surówkę odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem.

    Surówka z młodej kapusty jest gotowa. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 19 maja 2019
Pyszna :)
pelen_brzuszek 20 maja 2019
taka najlepsza :)
konhambos 22 maja 2019
bardzo smaczna
Składniki
  • około 500 g młodej kapusty
  • 1 duże jabłko winne (około 300 g)
  • 3 marchewki (około 300 g)
  • na sos:
  • około 5 łyżek oliwy, oleju lnianego lub oleju do sałatek
  • około 2 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru, miodu lub ksylitolu
  • sól, pieprz
Składniki