Pyszna surówka z kapusty i ogórka

Pyszna surówka z kapusty i ogórka
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną surówkę z kapusty i ogórka, która idealnie nadaje się do obiadu lub na grilla.

Składniki

  • około 600 g młodej kapusty
  • około 350 g ogórków sałatkowych
  • pęczek koperku
  • puszka 400 g kukurydzy konserwowej
  • na sos:
  • około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • szczypta cukru (ksylitolu, miodu)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę obieram z wierzchnich liści i szatkuję. Ogórki dokładnie myję i kroję razem ze skórką w cienkie ćwiartki (można pokroić w półplasterki).
    Umyty i osuszony koperek drobno siekam. Kukurydze płuczę, odsączam i dodaję do pozostałych składników.

    Do oliwy dodaję sok z cytryny, cukier, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sosem polewam surówkę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

    Surówkę przed podaniem odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Surówka jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 07 czerwca
Pyszotka:)
Docherro 07 czerwca
Przepyszna:)
pelen_brzuszek 08 czerwca
wygląda bardzo smacznie :)
Składniki
  • około 600 g młodej kapusty
  • około 350 g ogórków sałatkowych
  • pęczek koperku
  • puszka 400 g kukurydzy konserwowej
  • na sos:
  • około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • szczypta cukru (ksylitolu, miodu)
  • sól, pieprz
Składniki