Pyszna sałatka ze szparagami i kaszą bulgur

Pyszna sałatka ze szparagami i kaszą bulgur
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę ze szparagami i kaszą bulgur. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację, można ją również wziąć do pracy na drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g kaszy bulgur
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • kostkę sera feta (użyłam Favita 270 g)
  • pęczek szczypiorku
  • na sos:
  • około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę bulgur gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

    Z dokładnie umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę, szparagi kroję na mniejsze kawałki o długości około 3 centymetrów. Główki szparaga kładę oddzielnie.

    Do wody w której będę gotowała szparagi dodaję dużą szczyptę soli i cukru. Do gotującej wody wrzucam pokrojone szparagi (bez główek) i gotuję pod przykryciem od momentu wrzucenia około 3-4 minut. Następnie dodaję główki i gotuję jeszcze około 2 minut, do miękkości szparagów.
    Ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

  2. Końcowe przygotowanie sałatki:
    Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaję wystudzone szparagi. Umyty i osuszony szczypiorek drobno kroję i dodaję do sałatki.
    Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
    Ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć) i dodaję do sałatki.

    Do oliwy dodaje sok z cytryny, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

    Sałatka ze szparagami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 08 czerwca
z pewnością pożywnie i smacznie :)
Składniki
  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g kaszy bulgur
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • kostkę sera feta (użyłam Favita 270 g)
  • pęczek szczypiorku
  • na sos:
  • około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Składniki