Pyszna sałatka śledziowa z ryżem

Pyszna sałatka śledziowa z ryżem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z ryżem, sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealnie nadaje się do podania na kolację lub lekki obiad. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • na sos: 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki majonezu
  • do smaku: pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
    Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

  2. Przygotowanie pozostałych składników na sałatkę śledziowych:
    Ugotowany i wystudzony ryż przekładam do salaterki.
    Jajka kroję w kostkę, ogórki kroję w drobną kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę, wszystkie składniki dodaję do ryżu.

    Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w nie za dużą kostkę i dodaję do sałatki.

    Szczypiorek drobno kroję, posypuję nim sałatkę przed podaniem.

  3. Do majonezu dodaję ketchup, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam.

    Sałatkę przed podaniem odstawiam na około 1 godzinę aby przeszła smakiem.

    Sałatka śledziowa z ryżem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (9)

danielek 05 marca 2019
Brzmi fajowo :)
Nevermore 05 marca 2019
Śledzik zawsze i wszędzie :) Super przepis, pycha :)
CookWithMe 06 marca 2019
Świetna!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • na sos: 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki majonezu
  • do smaku: pieprz, sól
Składniki