Przepyszna sałatka z makaronem – Idealna na lekki obiad, kolację lub na grilla

Przepyszna sałatka z makaronem – Idealna na lekki obiad, kolację lub na grilla
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, tym razem przepis na sałatkę z makaronem, salami, oliwkami i papryką. Sałatka jest przepyszna idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Składniki

  • 400 g makaronu drobne świderki – może być inny makaron taki jaki lubimy
  • 2 kolorowe papryki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • około 40 oliwek czarnych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie sera sałatkowego Favita
  • 100 g salami w plasterkach
  • pęczek natki pietruszki
  • na sos: około 80 ml oliwy
  • 3 łyżki octu winnego czerwonego (około 30 ml)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka z górką musztardy dijon lub a`la dijon
  • do smaku sól, pieprz
  • szczypta cukru lub ksylitolu

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia.

    Teraz przygotuję sos:
    Do miseczki daję oliwę, ocet, łyżeczkę z górką musztardy, zioła, sól, pieprz, ksylitol i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

  2. Przygotowanie pozostałych składników sałatki:
    Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę. Pomidorki przekrawam na pół, osączone oliwki kroję na mniejsze kawałki, cebulę cienko kroję na małe kawałki, salami kroję w cienkie paseczki, natkę pietruszki drobno siekam, i wszystkie składniki dodaję do makaronu. Dodaję sos i dokładnie mieszam.

    Na koniec dodaję pokrojony ser i delikatnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

    Sałatka makaronowa jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 maja
Pyszotka:)
Składniki
  • 400 g makaronu drobne świderki – może być inny makaron taki jaki lubimy
  • 2 kolorowe papryki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • około 40 oliwek czarnych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie sera sałatkowego Favita
  • 100 g salami w plasterkach
  • pęczek natki pietruszki
  • na sos: około 80 ml oliwy
  • 3 łyżki octu winnego czerwonego (około 30 ml)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka z górką musztardy dijon lub a`la dijon
  • do smaku sól, pieprz
  • szczypta cukru lub ksylitolu
Składniki