Prosta surówka z aksamitnym sosem

Prosta surówka z aksamitnym sosem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Bardzo lekka, pyszna, idealna w upalne dni. Doskonale komponuje się z daniem głównym, choć można ją zjeść samą dodając do niej grzanki i prażone pestki słonecznika.

Składniki

  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 duży ogórek gruntowy
  • 1 szalotka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml octu balsamicznego z figą
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie

  1. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części.

    Szalotkę kroimy w cienkie piórka.

    Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski.

    Ogórka obieramy, kroimy w półtalarki.

    Warzywa mieszamy.

    Oliwę, majonez, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie ze sobą łączymy. Do smaku doprawiamy solą. Polewamy warzywa. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (6)

izek 13 lipca 2016
Prosta ale pyszna! ;)
ciacho50 14 lipca 2016
Pyszna surówka w oryginalnej miseczce :)
Docherro 14 lipca 2016
Super...uwielbiam takie lekkie sałatki.A zdjęcie cudne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 duży ogórek gruntowy
  • 1 szalotka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml octu balsamicznego z figą
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
Składniki