Najpierw przygotuję brokuł:
Brokuł kroję na mniejsze kawałki i gotuję. Brokuł możemy ugotować na parze, ja gotuję od momentu zagotowania się wody około 8 minut, tak żeby brokuł był chrupki i odstawiam do wystudzenia.
Brokuł możemy również ugotować w wodzie. Wodę w której będę gotowała brokuł, delikatnie solę i słodzę. Do gotującej wody wkładam brokuł i gotuję od momentu włożenia około 5 minut, tak żeby brokuł był chrupki. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
|Przygotowanie sosu:
Czosnek drobniutko kroję i dodaję do oliwy, dodaję pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie sałatki:
Wystudzony brokuł kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
Dokładnie umyte pomidorki przekrawam na pół i dodaję do sałatki.
Ser feta kroję w drobną kostkę i dodaję do sałatki.
Sałatkę polewam sosem, dodaję nasiona i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na chwilę, żeby przeszła smakiem.
Sałatka z brokułem i serem feta jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze do przepisu (1)