Porowa surówka obiadowa

Porowa surówka obiadowa
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dziś podaję przepis na prostą i smaczną porową surówkę obiadową. Mam nadzieję, że też przypadnie Wam do gustu. Zapraszam!

Składniki

  • 1 średnia marchewka
  • garść suszonych owoców żurawiny (można też użyć rodzynki zamiast żurawiny)
  • Szczypiorek
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 duże pory (wraz z zieloną częścią)
  • 1 jabłko

Przygotowanie

  1. Pora myjemy i kroimy w kostkę – białą część jak i zielone liście. Posypujemy odrobiną soli.

  2. Marchew i jabłko ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy.

  3. Przygotowujemy sos: majonez, ocet, musztardę mieszamy z odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.

  4. Marchew, szczypiorek, jabłko i żurawinę i przygotowany sos mieszamy z poszatkowanym porem. W razie potrzeby prostą surówkę porową doprawiamy jeszcze odrobiną soli.

  5. Podajemy do dań z kurczakiem. Idealnie też pasuje do pieczonych ziemniaczków i pieczonego kurczaka.

Składniki
  • 1 średnia marchewka
  • garść suszonych owoców żurawiny (można też użyć rodzynki zamiast żurawiny)
  • Szczypiorek
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 duże pory (wraz z zieloną częścią)
  • 1 jabłko
Składniki