Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie mięsistych, karmelizowanych, pieczonych różyczek kalafiora z odrobiną zrumienionej cebuli i pachnącego czosnku to wyśmienita przystawka lub element dania głównego. Pieczony kalafior wyśmienicie smakuje podawany na ciepło, jednak też dobrze się zaprezentuje jako zimna przystawka lub element lunchu. Wiele osób nie przepada za kalafiorem ze względu na jego smak i często nuda formę podania. Sekret tego pieczonego kalafiora tkwi w aromatycznej marynacie oraz obecności cebuli i czosnku podczas pieczenia. Pieczone w tej formie warzywa będą także doskonałą bazą pod zupę krem. Wypróbujcie koniecznie!
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 656
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 228
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 656
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 228
Składniki
W dużej misce wymieszaj oliwę z octem, musztardą, słodką papryką, solą i pieprzem. Umyj kalafiora i połam na różyczki, a cebulę obierz i pokrój w piórka. Wrzuć warzywa do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Przełóż je na czarną blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia oraz dorzuć ząbki czosnku w łupinkach. Piecz kalafior z cebulą 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać warzywa, aby równomiernie się upiekły i nie przypaliły. Kalafior podawaj od razu po upieczeniu.