Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Prosta i smaczna pasta, z suszonych pomidorów z dodatkiem podsmażonej cebulki, czosnku i prażonego słonecznika.

Składniki

  • -suszone pomidory w oleju ok. 300 g (wasze ulubione, ja użyłam firmy Baresa)
  • -1 mała cebula
  • -3 ząbki czosnku
  • -150 g słonecznika
  • -pół cytryny
  • - dwie łyżeczki cukru (ja użyłam trzcinowego bo po prostu lubię jego smak, ale może być też kandyzowany lub biały )
  • -sól i pieprz (wedle uznania,ja lubię dosyć dobrze doprawione ,więc porządne szczypty lądują w środku)
  • -chilli (opcjonalnie ,dodaję jeśli chcę by pasta była lekko pikantna)

Przygotowanie

  1. Do pojemnika od blendera przekładam suszone pomidory ze słoika (całość wraz z zalewą). Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na patelni ,kiedy lekko się zrumieni dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek
    i smażę razem dłuższą chwilę, przekładam do pojemnika z pomidorami.
    Na tej samej patelni prażę słonecznik (ok.5,7 minut - nie zostawiajcie go samego,przemieszajcie od czasu do czasu :)), dodaję do pojemnika.
    Wyciskam sok z połowy cytryny , dodaję cukier, solę , pieprzę i całość miksuję. Ja lubię chrupnąć słonecznik lub cebulkę, dlatego masa nie jest idealnie gładka,ale to Wy decydujecie.

    Pastę jem z pieczywem,często są to chrupkie tosty lub bagietka.
    Czasami jako bonus na talerzu ląduje także jajko na twardo,posypane szczypiorem lub piórkami pora,przegryzione tostem z pastą smakuje wybornie.

    Smacznego :)

Składniki
  • -suszone pomidory w oleju ok. 300 g (wasze ulubione, ja użyłam firmy Baresa)
  • -1 mała cebula
  • -3 ząbki czosnku
  • -150 g słonecznika
  • -pół cytryny
  • - dwie łyżeczki cukru (ja użyłam trzcinowego bo po prostu lubię jego smak, ale może być też kandyzowany lub biały )
  • -sól i pieprz (wedle uznania,ja lubię dosyć dobrze doprawione ,więc porządne szczypty lądują w środku)
  • -chilli (opcjonalnie ,dodaję jeśli chcę by pasta była lekko pikantna)
Składniki