Do pojemnika od blendera przekładam suszone pomidory ze słoika (całość wraz z zalewą). Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na patelni ,kiedy lekko się zrumieni dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek
i smażę razem dłuższą chwilę, przekładam do pojemnika z pomidorami.
Na tej samej patelni prażę słonecznik (ok.5,7 minut - nie zostawiajcie go samego,przemieszajcie od czasu do czasu :)), dodaję do pojemnika.
Wyciskam sok z połowy cytryny , dodaję cukier, solę , pieprzę i całość miksuję. Ja lubię chrupnąć słonecznik lub cebulkę, dlatego masa nie jest idealnie gładka,ale to Wy decydujecie.
Pastę jem z pieczywem,często są to chrupkie tosty lub bagietka.
Czasami jako bonus na talerzu ląduje także jajko na twardo,posypane szczypiorem lub piórkami pora,przegryzione tostem z pastą smakuje wybornie.
Smacznego :)